Výsadba do vyvýšených záhonů

Se začínajícím březnem už každý správný zahrádkář přemýšlí o nové výsadbě. I když je většinou zapotřebí nejprve výsev semínek do misek, jakmile se ale řádně zakoření a venkovní teploty nebudou padat pod 10 stupňů, nastává čas pro výsadbu přímo na záhony.

Je tedy zapotřebí mít připravené záhony, do kterých budete chtít nejen zeleninu, ale i okrasné květiny umístit. Mnozí pěstitelé rádi volí vyvýšené záhony, které nabízejí mnoho výhod oproti vytvoření záhonu přímo na zahradě.

Mezi vyvýšenými záhony můžete volit mezi plechovým, plastovým a dřevěným provedením. Plechové záhony najdete v naší nabídce hned ve čtyřech velikostech od 60x60 cm až po 120x90 cm. Jsou sestaveny z pozinkovaných ocelových panelů v antracitové barvě, takže skvěle zapadnou do jakékoliv zahrady.

gb-a-cold-grey-1     gb-f-cold-grey-1

Plastové vyvýšené záhony v naší nabídce jsou z velmi pevného plastu EVOTECH od značky Keter. Tento materiál je bezkonkurenční, co se odolnosti vůči nepřízni počasí týče. Zároveň nevyžaduje žádnou údržbu. Evotech je vyráběn v imitaci dřeva a můžete volit mezi hnědou a šedou barvou.

17209665-new-2021-maple-square-9353-rgb     vyvyseny-zahon-maple-trough-sedy-image-2

Velmi oblíbené jsou také vyvýšené záhony ze dřeva. V naší nabídce naleznete skládací záhony z přírodního borovicového dřeva. Toto provedení umožňuje nabarvení a ošetření dle představ pěstitele. Jejich nespornou výhodou je možnost stohování a propojování opět dle potřeby pěstitele. Jsou zde i kovové přesahy, které slouží jako zarážky do zeminy. Záhony jsou skládací, je možné je na zimu složit a uschovat a na jaře opět sestavit. Pro úhledné pěstování zeleniny, bylinek i okrasných květin lze využít i kaskádovitý květináč.

zahon-vyvyseny-skladaci-120x80-cm-1   zahon-vyvyseny-skladaci-80x60-cm-3

zahon-vyvyseny-skladaci-80x60-cm-4     kaskáda rojaplast

Pokud hledáte způsob, jak růst zeleniny uspíšit či jak bezpečně zamezit přízemním mrazíkům, aby Vás obraly o Vaši úrodu, je určitě vhodné začít s výsadbou ve skleníku. Pokud ovšem nemáte k dispozici tolik prostoru, poslouží Vám velmi dobře i pařeniště, kde si můžete některé druhy zeleniny předpěstovat.

pareniste-drevene-prirodni-3

Všechny záhony se vyznačují velmi jednoduchou montáží, usnadní Vám práci a ulehčí Vaším zádům.

Poté, co budete mít nachystané záhony, určitě budete chtít osázet truhlíky a květináče, abyste si pustili jaro do zahrady i domácnosti v plné síle. I zde můžeme nabídnout velké množství inspirace, ale to by bylo na delší povídání, kterému se budeme věnovat zase příště.